Organisera
När man försöker jobba så effektivt som möjligt, är det viktigt att arbets omgivningen är väl organiserad. Att jobba i en råddig arbetsomgivning, där pappren och dokumenten har ingen ordning, kan vara jobbigt och slösa viktig arbetstid. Genom att hålla reda på pappren och andra saker, hittar man saker och ting utan besvär. Genom att ordna sin tidtabell liknande, med hjälp av kalender, håller man reda på sina möten och eveneamang. Olika to-do listor bör man ha på en synlig plats, så att man verkligen jobbar med rätta saker mot sina mål.
Skapa en plan för varje dag
En av de viktigaste stegen för att nå lyckad tidsplanering är att skapa to-do listor eller dagliga planer, som innehåller bara relevanta saker för att nå sina mål. När du skapar listor, är det viktigt att ställa realistiska tidsramar för pågående projekt. Ifall man lagar deadlines som man inte slipper till, blir man bara omotiverad och stressad.
Lämna tomrum mellan uppgifter
Då du lämnar tomrum mellan uppgifterna på din to-do lista, så ger du dig själv tid att nolla dina tankar mellan uppgifterna. Ifall någon av uppgifterna tar oväntat mycket tid, blir man ändå inte efter i tidtabellen, på grund av tomrummet mellan uppgifterna. Det här hindrar dig att bli efter i schemat.
Kombinera liknande uppgifter
Ett annat sätt att spara arbetstid är att kombinera liknande uppgifter sinsemellan och jobba med dem samtidigt. Olika projekt kräver olika sätt att tänka on granska på saker, som till exempel man behöver olika mindset för att svara på mejl än att analysera statistik. Genom att gruppera liknande uppgifter efter varandra, kan man utnyttja samma flow genom uppgifterna. Ifall man har mycket olika projekt efter varandra, tar det alltid onödig tid att slippa i rätt stämning.
Lär dig att säga nej!
När man arbetar i ett företag eller i en omgivning där man har mycket medarbetare som kräver koncentration, är det okej att säga “nej” då och då. Du kan känna ansvar att hjälpa dina kollegor genast då de frågar efter hjälp, men man måste komma ihåg att prioritera saker så, att man orkar göra allt. Ifall man tar för mycket ansvar över andras uppgifter, så påverkar det negativt tidsplaneringen och det blir svårt att hålla sina deadlines.
Sov tillräckligt!
För att vår hjärna skall fungera så bra som möjligt, behöver vi 7-8 timmar sömn per natt. Man gör ett stort misstag ifall man tänker att genom att sova mindre har man mera tid att arbeta. Då tänker man fel. Om man sover mindre, så blir tidsplaneringen svagare och vår hjärna använder inte sin fulla kapacitet, som leder till att man genomför uppgifter långsammare än normalt.
Så där har ni det, några snabba och enkla tips för att du gör det mesta av din tid och hanterar ditt schema på ett effektivt och produktivt sätt.