DIY: Filmduk genom att måla

I denna publikation berättar vi hur man skapar en stor, i detta fall 138”, filmduk genom att måla. Dessutom berättar vi hur vi skapade en filmduk av en träskiva till vårt kontor.

I nätet kan man hitta flertal do-it -yourself-artiklar var man gör en filmduk av en skiva, till exempel genom att måla en passligt sågad MDF-skiva. Vår kollega Teemu bestämde sig att måla en filmduk rakt på väggen. Teemu hade redan länge drömt om en annan lösning istället för filmduken som var av tyg, på grund av att den var bucklig. Skärskilt bra märkte man buckilgheten när stora landskapsbilder projicerades på duken.

Teemus plan med Smart Filmduksfärgen var att måla en filmduk som inte hade några kanter alls, på grund av att den skulle vara så osynlig som möjligt, då den inte används. Men ifall man vill ha kanter lyckas det bra med till exempel inrednings tejp.

Vi rekommenderar en roller av skumplast, men ifall du vill använda mohair-roller, bör lösa hår tas bort med målartejp…

…som tar bort lösa hår effektivt

Målarfärgen bör blandas bra innan man börjar måla.

Målarfärgen bör blandas bra innan man börjar måla.

Målandet av filmduken tog ungefär en dag om man inte räknar med planeringen och skaffning av redskapen. Teemu tog hyllorna och gamla skruvar loss från väggen. Hål och andra ojämnheter spacklade han. När spacklet hade torkat, slipades ytan lätt med en slipkloss och sist putsades av damm och smuts. Ifall väggen är i bra skick och behövs inte spacklas, klarar man sig med slipkloss- eller papper, roller, tråg, blandningspinne, målatejp och skyddmaterial omkring, som till exempel tidningspapper. Och själva filmduksfärgen sä klart.

Kom ihåg att ta loss målartejpen innan målarfärgen torkar, så torkade färgen inte spricker.

Teemu lät projektorn begränsa de rätta området ur väggen, genom att projicera en så stor bild på väggen som möjligt. Efter det tog han måtten på väggen och kollade att bilden var rak och begränsade området med målartejp. En annan möjlighet skulle ha varit att måla hela väggen med filmduksfärg. Hela bilden blev 138,7 tum. Höjden är alltså 172 cm och bredden 307 cm, alltså ytan är 5,28m². Avståndet till projektorn är 4,35 meter och projektorn har märket Panasonic PT-AT5000E.

Bilden blev bra och Teemu är nöjd med resultatet. Den massiva storleken på Teemus målade filmduk har varit mycket populär i bio- och spelkvällar. Dessutom är det en hel annan anda att kolla på sverige-finland ishockey match. Att skaffa en lika stor skiva – transportera den till lägenheten – bygga upp och måla – fästa i väggen skulle säkert vara ett  ganska jobbigt och långsamt projekt. Med bara målarfärg fick man gjort en stor förändring i vardagsrummets trivsamhet.

Hur vi gjorde en filmduk av en träskiva till vårt kontor

Till vårt kontor bestämde vi oss att bygga en mer traditionell lösning. Vi köpte en träskiva av björk som vi målade med Smart Filmduksfärg.


Skivan borrades fast i väggen. Skruvarna och ojämnheterna spacklades och träfärgen täcktes med 3 lager av vit vattenbaserad målarfärg. Efter det målades ett lager av Smart filmduksfärg. Med en dyrare träskiva som till exempel MDF, skulle man ha sparat tid och haft mindre arbete. Vi är ändå nöjda med resultatet, och den fungerar tillräckligt bra i vår  användning.

Smart Filmduksfärgen hittar du i vår nätbutik. Ifall du har frågor angående produkten eller installeringen av produkten kan du gärna kontakta oss! Våra kontaktuppgifter hittar du på fliken kontaktuppgifter.

    0
    Din kundvagn
    Din vagn är tomÅtergå till Shop
      Beräkna fraktkostnaden